Menu Sluiten

Nieuws

Welke saunakachel past bij jou, hout of elektrisch?

Sauna kachel

Welke saunakachel past bij jou, hout of elektrisch?

 

Je hebt een lange werkdag achter de rug. Zo één met veel drama en deadlines. Niet gek dat je nu snakt naar een moment van rust en ontspanning. Bij Tinyrebel staat ontspanning synoniem voor sauna. Maar dan sta je voor de keuze: hout of elektrisch. Beide hebben zowel voor- als nadelen. Welke sauna kachel past het beste bij jou? Lees snel verder en kom er zelf achter.

Voordelen van een houtkachel

Als je voor een houtkachel kiest, krijg je daar vurige charme bij. Het knisperende vuur en prachtige vlammenspel zorgen voor een romantische sfeer. En er gaat natuurlijk niets boven het echt werk. Met een houtkachel krijg je een authentieke saunabeleving. En laten we nou eerlijk zijn. Zelf een vuurtje maken is toch al een heerlijke bezigheid op zich? Dat is nog eens een survival skill die ook nog goed is voor je zelfvertrouwen!

Naast de mooie en fijne voordelen, heeft een houtkachel ook praktische voordelen. Zo weet je vooraf welke kosten komen kijken bij het stoken van hout en heb je geen gedoe met het aanleggen van stroomkabels. Daardoor kies je zelf waar je je sauna in de tuin zet, want je zit letterlijk nergens aan vast.

5 nadelen van een houtkachel

Ieder voordeel heeft z’n nadeel. Maar wat zijn de nadelen van een houtkachel dan? Je leest ze hieronder:

  • Je hebt droog hout nodig en ruimte om dit op te stapelen op een overdekte plek
  • Je buren hebben last van de rookgassen (tenzij je vrij woont)
  • Je bent langer bezig met opwarmen, maar dat is niet erg als je het leuk vindt om hout te stoken
  • Je moet de aslade regelmatig schoonmaken
  • Temperatuurregeling van de sauna is wat lastiger

 

Voordelen van een elektrische sauna kachel

Ben jij praktisch ingesteld en houd je van gemak? Dan is een elektrische kachel iets voor jou. Als je een wifi-gestuurde sauna hebt, kan je deze zelfs op afstand opwarmen. En dat allemaal vanuit je luie stoel. Klinkt dat niet als pure ontspanning? Daarnaast is de elektrische saunakachel schoon en makkelijk te regelen. Elektrische kachels zorgen namelijk voor een constante temperatuur in je sauna. Verder zijn ze ruimtebesparend, bijvoorbeeld door ze tegen de wand te plaatsen, en flexibel in voltage. Zo zijn er voor kleinere sauna’s ook elektrische kachels beschikbaar op 230 volt.

4 nadelen van een elektrische sauna kachel

Net als houtkachels hebben ook elektrische sauna kachels hun nadelen. Je leest ze hieronder:

  • Je moet ze professioneel laten aansluiten door een erkende elektricien
  • Je moet (kracht)stroomkabels aanleggen, mogelijk vereist dit een aanpassing in je meterkast
  • Je weet vooraf niet wat de stookkosten zijn, omdat deze pas later in rekening worden gebracht
  • Elektrische kachels zijn over het algemeen duurder in gebruik

 

Nu weet je de voor- en nadelen van beide type saunakachels. Wat heeft jouw voorkeur? Ga je voor vurige romantiek of meer voor het praktische gemak? Of misschien wil je eerst wat meer informatie. Kom je een keer langs om de sauna’s en saunakachels in Zeeland te bekijken? Onze showroom in Middelburg is op vrijdag en zaterdag geopend.