Menu Sluiten

Nieuws

Zweten in de sauna zonder de kachel aan (je sauna schoonmaken)

Sauna schoonmaken

Zweten in de sauna zonder de kachel aan (je sauna schoonmaken)

 

Lekker ontspannen in je eigen sauna, heerlijk! Maar om optimaal te blijven genieten, is af en toe wat onderhoud en een schoonmaak beurt nodig. In deze blog gaan we de sauna te lijf, met zweten in een andere variant: de sauna schoonmaken!

Het liefst ruik je de heerlijke hout of de typische sauna geur in je sauna en liever niet viezigheid. Daarom is regelmatige schoonmaak essentieel. Tip: gebruik altijd een handdoek op de banken tijdens je sauna bezoek, om zweetvlekken te voorkomen.

 

De binnenkant

 

Werk van binnen naar buiten. Waarom? Simpel: je wilt straks geen viezigheid naar binnen slepen die je met de tuinslang van de buitenkant hebt losgeweekt. Dus we beginnen binnen, en werken dan toe naar de buitenkant.

De vloer, banken en rugleuningen

 

Ziet de vloer er schoon uit? Dat hoeft niet zo te zijn. Tussen en onder de planken kan vuil blijven zitten. Gelukkig zijn de vloerdelen deels los, zodat je ze makkelijk kunt optillen en schoonmaken met een blik en veger. De vloerdelen, banken en rugleuningen reinig je met een sauna reiniger of warm water met een drupje schoonmaakazijn. Gebruik geen allesreiniger! Maak ze vochtig schoon, met de nerf van het hout mee maar gebruik niet te veel water. Hardnekkig vuil? Schuur het met fijn schuurpapier op en behandel eventueel met Harvia paraffine olie.

De kachel

 

De buitenkant van de kachel maak je schoon met hetzelfde sopje als eerder gebruikt. Heb je een houtkachel: vergeet de aslade niet af en toe te legen met een blik en veger. Het kachelruitje schoonmaken? Gebruik as uit de kachel, een theezakje of reinigingsdoekjes. Heb je echt hardnekkige vlekken? Dan kan een glasmes een goede uitkomst bieden om het vuil van het raam af te schrapen.

 

Buitenkant

 

Ondanks de lekdorpel onderaan het dak kan het voorkomen dat er groene aanslag op de sauna zit. Geen paniek! Maak de buitenkant schoon met warm water en een zachte borstel. Gebruik een zachte borstel, want thermowood is vrij zacht. Heb je hier hardnekkige vlekken? Schuur de vlek weg met fijn schuurpapier met de houtnerf mee. Last van opspattend vuil van de regen? Spoel het af met de tuinslang, maar gebruik nooit een hogedrukspuit!

Extra tips:

 

  • Laat de sauna na elke schoonmaakbeurt goed drogen.
  • Controleer het luchtrooster regelmatig en maak schoon indien nodig.
  • Gebruik speciale saunaproducten voor het onderhoud van je sauna.

 

Met deze schoonmaaktips kun je weer optimaal genieten van je sauna, zonder vieze indrukken. Veel zweten (van het plezier)!

 

Lees ook:

De voordelen van een hottub

Voorbereiden op een hottub in je tuin