Menu Sluiten

Nieuws

Welke sauna is geschikt voor mij?

Sauna aanschaffen

Welke sauna is geschikt voor mij?

 

Je kent het gevoel wel, je bent ergens in een sauna geweest en denkt; dit zou ik eigenlijk thuis ook wel willen. Een eigen sauna waar je na een lange werkdag heerlijk even in kunt ontspannen. Je duikt meteen het internet op en komt daar een grote variatie aan sauna’s tegen; van goedkoop tot duur, van groot tot klein, hout gestookt of elektrisch. Maar een sauna aanschaffen, hoe weet je nou welke sauna geschikt is voor jou? 
In deze Tiny Rebel blog geven we een uitleg over de verschillende type sauna’s in ons assortiment en waar je het beste op kunt letten.

Wat wil ik?

Er zijn een paar belangrijke aspecten die in overweging genomen moeten worden om de juiste keuze te maken;

Hoeveel ruimte (in de tuin) heb ik voor de sauna?
Met hoeveel mensen wil ik in de sauna?
Wil ik alleen kunnen zitten of ook kunnen liggen?
Hoe wil ik de sauna verwarmen?

Hoeveel ruimte (in de tuin) heb ik voor de sauna?

Laten we vanaf boven af beginnen met de vragen. Eigenlijk is er voor iedere tuin wel een sauna geschikt, want de kleinste sauna van Tinyrebel heeft een lengte van maar liefst 150 centimeter, met een omtrek van 190 centimeter. Hiervoor kan altijd wel een plekje gevonden worden. Deze sauna’s kunnen zelfs gemakkelijk op (kleine) dakterrassen geplaatst worden. Wel raden wij aan goed te meten hoe veel ruimte er gemakkelijk vrij gemaakt kan worden voor de sauna op het dakterras of in de tuin. Houd hierbij ook rekening met een vrije ruimte om de sauna heen voor de bouwers.

Wil je een compacte sauna kijk dan eens bij het aanbod van de sauna’s van Tiny Rebel met een omtrek van 190 centimeter. Deze zijn er met een lengte van 150, 180 en 225 centimeter. Onze standaard sauna’s hebben een omtrek van 230 centimeter en zijn verkrijgbaar in lengtes van 225, 260 en 300 centimeter.

Met hoeveel mensen wil ik in de sauna, en wil je liggen?

Als er een mooie plek in de tuin gevonden is en je weet welke sauna modellen er zouden passen dan kun je gaan nadenken met hoeveel mensen je in de sauna wil. Ook kun je, je afvragen of je erin wil liggen en of je de voorkeur geeft aan een model met of zonder een afkoel terras. En misschien wil je zelfs een kleedruimte? Een model met een afkoelterras heeft aan de voorzijde van de sauna 2 bankjes tegenover elkaar. Met deze optie kun je na een sauna sessie lekker even uitdampen en genieten van de frisse buitenlucht.

Bij de grotere modellen kun je zelfs aan een model denken met een kleedruimte. Heb je geen zin om met je badjas door de tuin te lopen, of ben je op zoek naar een geschikte sauna voor jouw camping? Dan is een kleedruimte een ideale toevoeging; zodra je de deur opent stap je eerst in een kleedruimte met bankjes. Pas bij het passeren van de 2e deur kom je in de sauna ruimte. Zo kun je in alle gemak omkleden voor de sauna sessie en ook hier je spullen en kleding achterlaten.
Onderstaand een makkelijk overzicht van alle modellen.

Model Diameter Lengte Max personen Afkoelterras Optie tot liggen
SR150 190 cm 150 cm 2 Nee Nee
SR180 190 cm 180 cm 2 Nee Nee
SR225 190 cm 225 cm 6 Nee Ja
SRT225 190 cm 225 cm 4 Ja Nee
R225 230 cm 225 cm 6 Nee Ja
RT225 230 cm 225 cm 4 Ja Nee
RT260 230 cm 260 cm 6 Ja Ja
R300 230 cm 300 cm 8 Nee Ja
RT300 230 cm 300 cm 8 Ja Ja
RC300 230 cm 300 cm 6  Nee (+kleedruimte) Nee

 

Hout of elektrisch verwarmd?

Als je eruit bent welk model het meest geschikt is voor jou behoeftes en situatie kan er worden nagedacht over het type verwarming. Wilt u een hout gestookte of een elektrisch verwarmde sauna?

Beide verwarmingsmethoden hebben zo zijn voor- en nadelen. Een hout gestookte sauna met een knapperend vuurtje is natuurlijk wel de ultieme beleving. Veel mensen genieten van het vlammenspel en het geknetter van hout. Maar zodra je in een dichtbevolkt gebied woont dan kunnen de buren daar nog wel eens anders over denken.

Een elektrische verwarmde sauna heeft dit nadeel weer niet. Zo hoef je niet te sjouwen met houtblokken en houd je de buren bevriend. Tinyrebel levert ook elektrische kachels die zelfs op afstand te besturen zijn. Je kunt dan heerlijk vanuit je luie stoel of op de terugweg naar huis alvast de sauna opwarmen. Dit is ook een ideale oplossing voor campings; er kan een tijdschema ingesteld worden zodat de sauna precies op temperatuur is voor wanneer een klant de sauna heeft gereserveerd.

Een nadeel van elektrisch verwarmd is dat de opwarmtijd langer is ten opzichte van hout. Ook moet je er rekening mee houden dat er voor de grote modellen krachtstroom (440 volt) nodig is en dat er een aansluiting op de plaats van de sauna aanwezig is. De compacte modellen van 190 cm kunnen eventueel uitgerust worden met een kachel die op 230 volt werkt. Deze kachel moet wel op een aparte groep in de meterkast aangesloten worden.

Verder zijn al onze sauna’s standaard uitgerust zijn met verlichting. Wil je hier gebruik van maken dan moet er een 230 volt aansluiting bij de sauna aanwezig zijn.

Conclusie

Kort samengevat, wanneer de sauna “off-grid” geplaatst gaat worden achter in een grote tuin of op een plek met veel natuur en weinig omwonenden dan is een hout gestookte sauna de beste oplossing. Is er veel bewoning in de buurt en komt de sauna niet te ver weg te staan van een (kracht)stroom aansluiting dan is een elektrische verwarmde sauna de juiste oplossing.

Hopelijk hebben wij van Tiny Rebel je met deze blog voldoende op weg geholpen bij het nemen van de eerste stappen voor het kiezen van de juiste sauna. Naast dat onze sauna’s helemaal compleet worden geleverd met een kachel, dakshingles, luxe indirecte verlichting, bankjes met leuningen en decoratieve randafwerking voor en achter, zijn er nog genoeg andere opties waar over nagedacht kan worden. Denk hierbij aan een upgrade naar een luxere kachel of een half of volledig panoramaraam.

Wil je hier meer over weten? Neem contact met ons op of houd onze website in de gaten want elke maand verschijnt er een nieuwe blog.

Groeten,

Team Tinyrebel.

 

Meer info?

 

 

Lees ook:

Welke saunakachel past bij jou, hout of elektrisch?

Voorbereiden op een duurzame barrel in je tuin